top of page

Manuele therapie in IJmuiden


Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van behandeling voor gewrichtsproblemen. De term "manuele therapie" verwijst naar de toepassing van handmatige technieken, waarbij de handen van de therapeut een centrale rol spelen bij de behandeling van gewrichtsproblemen. Het hoofddoel van manuele therapie is:

 • Herstellen van de optimale functie door het verbeteren van mobiliteit;

 • Verminderen van uitstralende pijn;

 • Aanpakken van de oorzaak van de disfunctie, in plaats van alleen de symptomen te behandelen.

De therapie is breed toepasbaar en is bijzonder effectief bij een scala aan aandoeningen. Van acute sportblessures tot chronische aandoeningen. Manuele therapie richt zich op het verbeteren van functionele en structurele problemen in het bewegingsapparaat. Het doel is tweeledig. Enerzijds biedt het directe verlichting van pijn. Uw houding en de functie van uw gewrichten voelen duidelijk beter aan en het bewegen gaat u stukken makkelijker af. Anderzijds pakt het de dieperliggende oorzaken van deze pijn aan. Zo ondersteunt het patiënten naar een blijvende gezondheid en welzijn. Het bevordert ook een actieve levensstijl, vrij van pijn en beperkingen.

Wanneer manuele therapie overwegen?


Manuele therapie is een gespecialiseerde behandelwijze die uitzonderlijk effectief kan zijn voor een breed scala aan patiënten. Het is vooral relevant voor diegenen die worstelen met de volgende klachten:

 • Wanneer u hoofd- en nekpijn heeft die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;

 • Bij nek- en schouderklachten;

 • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn; 

 • Bij rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;

 • Bij bepaalde vormen van duizeligheid waar u met name last van krijgt wanneer u uw nek beweegt;

 • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten;

Herstellende blessures & manuele therapie


Voor personen die herstellende zijn van een blessure, biedt manuele therapie niet alleen een mogelijkheid tot sneller herstel maar ook een kans om de functie te optimaliseren en herhaling van de blessure te voorkomen. Dit is vooral relevant voor sportblessures, postoperatieve revalidatie, of verwondingen als gevolg van ongevallen. Door het lichaam te helpen zijn natuurlijke evenwicht en kracht te herwinnen, kan manuele therapie een sleutelrol spelen in een effectief hersteltraject.

Als u zich in een van deze situaties bevindt, kan het raadzaam zijn om manuele therapie te overwegen als een pad naar verbetering. Deze vorm van therapie is gericht op het bieden van onmiddellijke verlichting, terwijl het ook langetermijnoplossingen biedt voor uw klachten. Het uiteindelijke doel is om u te ondersteunen in uw streven naar een leven waarin activiteiten niet langer belemmerd worden door pijn.

De voordelen van manuele therapie
Manuele therapie biedt een rijk spectrum aan behandelingsopties, zorgvuldig ontworpen om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van elke patiënt. Hieronder lichten we enkele van de behandeltechnieken toe die binnen deze vorm van therapie worden aangeboden:

1. Gewrichtsmobilisatie
Binnen de manuele therapie speelt gewrichtsmobilisatie een belangrijke rol. Deze methode richt zich op het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten die stijf zijn of waarvan de beweging beperkt is. Door de gewrichten voorzichtig in bepaalde richtingen te bewegen, wordt de natuurlijke bewegingsvrijheid gestimuleerd en het bereik van beweging uitgebreid. Bovendien draagt mobilisatie bij aan de productie van gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof is van vitaal belang voor het smeren van de gewrichten, waardoor wrijving afneemt en bewegingen soepeler verlopen.

2. Spierrekkingen
Spierrekkingen spelen een rol bij het verminderen van spierspanning en -stijfheid. Een orthopedisch manueel therapeut gebruikt specifieke stretchtechnieken om de spieren te helpen ontspannen. Hierdoor neemt de elasticiteit en flexibiliteit van de spieren toe. Het resultaat is niet alleen verlichting van pijn, maar ook een verbeterde bloedcirculatie. Een goede bloedstroom is cruciaal voor het herstellen en in stand houden van gezonde spieren.

3. Manipulaties
Manipulaties vormen een intensievere behandelmethode binnen de manuele therapie. Hierbij wordt een snelle, maar gecontroleerde kracht uitgeoefend op een gewricht, wat vaak een 'klik' of 'pop' geluid produceert. Deze techniek wordt ingezet om onmiddellijk de bewegingsvrijheid te verbeteren, vooral in situaties waarin eenvoudige gewrichtsmobilisatie onvoldoende resultaat biedt. Manipulaties zijn uiterst doeltreffend in het verlichten van acute pijn, het verminderen van spierspasmen en het verhogen van de functionele mogelijkheden van het lichaam.

4. Ondersteuning van het natuurlijke herstelproces
Manuele therapie gaat verder dan alleen directe behandeltechnieken. Het ondersteunt ook actief het lichaamseigen herstelproces. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verstrekken van persoonlijke oefenprogramma's. Deze programma's zijn specifiek ontworpen om patiënten te assisteren bij het versterken van hun kracht, het verbeteren van stabiliteit, en het uitbreiden van hun bewegingsbereik, zelfs buiten de behandelruimte. Dergelijke oefeningen zijn cruciaal om toekomstige verwondingen te voorkomen en de bereikte vooruitgang op de lange termijn te behouden.

Onze specialisten


Binnen onze praktijk in IJmuiden, IJmed, is elk lid van ons team van orthopedisch manueel therapeuten een ware expert in zijn vakgebied. Ze brengen niet alleen een rijke hoeveelheid kennis en ervaring mee, maar ook een ongeëvenaarde toewijding aan het leveren van topzorg aan onze cliënten. Hun kwalificaties gaan verder dan uitgebreide opleidingen en certificeringen. Ze hebben een echte passie voor het ondersteunen van mensen op hun reis naar herstel en verbeterd welzijn. Onze specialisten hebben expertise over een breed scala aan aandoeningen, wat hen in staat stelt om behandelplannen op maat te creëren die precies aansluiten bij de individuele behoeften en ambities van elke cliënt.

Dit zorgt voor een behandeling die niet alleen gericht is op het maximaliseren van het herstelproces en het verhogen van de mobiliteit, maar ook op het significant verlichten van pijn. Ons toegewijde team zet zich voortdurend in voor hun professionele ontwikkeling, blijft up-to-date met de laatste wetenschappelijke inzichten en innovaties binnen ons vakgebied, en brengt deze geavanceerde kennis in praktijk. Deze toewijding aan voortdurende verbetering en vernieuwing verzekert dat onze cliënten toegang hebben tot de meest vooruitstrevende en effectieve behandelingen die momenteel beschikbaar zijn. Bij IJmed in IJmuiden is uw gezondheid onze prioriteit, en ons team staat klaar om u te helpen bij het bereiken van een leven vrij van pijn en vol activiteit.

Veelgestelde vragen

 1. Hoe verschilt manuele therapie van reguliere fysiotherapie?
  Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten die herstellen van blessures of die hulp nodig hebben bij het beheersen van chronische aandoeningen. De focus ligt op het verbeteren van beweging en mobiliteit door een reeks van fysieke oefeningen, massages en het gebruik van therapeutische apparatuur. Fysiotherapie is breed en omvat een scala aan behandelingen voor diverse klachten. Een orthopedisch manueel therapeut daarentegen, is een fysiotherapeut met aanvullende gespecialiseerde training in manuele therapie. Deze specialisten richten zich op het diagnosticeren en behandelen van specifieke bewegingsproblemen van het bewegingsapparaat, vooral die van de wervelkolom. Hun aanpak is diepgaander bij het aanpakken van complexe spier- en gewrichtsproblemen.
   

 2. Is manuele therapie pijnlijk?
  Het is mogelijk dat bepaalde behandeltechnieken binnen de therapie een licht gevoel van ongemak veroorzaken. Echter, het primaire doel van elke therapie is om pijnklachten te verlichten en de beweeglijkheid te bevorderen. Open communicatie met uw manueel therapeut speelt een rol in dit proces. Het stelt ons in staat om de behandeling af te stemmen op wat voor u prettig en haalbaar is. Zo garanderen we een therapie die niet alleen effectief is, maar ook afgestemd op uw persoonlijke comfort.
   

 3. Hoe lang duurt een behandeltraject met manuele therapie?
  De duur van een behandeltraject varieert afhankelijk van de specifieke aandoening, de ernst van de klachten, en de individuele reactie op de therapie. Uw manueel therapeut kan u na een initiële beoordeling een geschat behandelplan geven.
   

 4. Heb ik een verwijzing nodig voor manuele therapie?
  Nee, u heeft geen verwijzing van een arts nodig.
   

 5. Wordt manuele therapie vergoed door mijn verzekering?
  De vergoeding voor manuele therapie varieert per zorgverzekeraar en type polis. Meestal wordt het gedekt onder de aanvullende verzekering. Het is belangrijk uw polis te controleren of contact op te nemen met uw verzekeraar voor specifieke dekkingsinformatie.

Hoe een afspraak maken bij IJmed in IJmuiden?
Wij zijn ons er volledig van bewust dat, als u geconfronteerd wordt met pijn of mobiliteitsbeperkingen, uw prioriteit ligt bij het vinden van een snelle en efficiënte oplossing. Om die reden hebben we het proces om een afspraak te maken zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk gemaakt. Door het aanbieden van meerdere opties voor het boeken van een afspraak, zorgen we ervoor dat u snel de weg vindt naar herstel en verlichting van uw klachten.

Telefonisch contact
Een van de snelste manieren om een afspraak te maken is door ons te bellen op 0255-532211. Ons team staat klaar om uw oproep te beantwoorden, eventuele vragen te beantwoorden die u heeft over onze diensten en u te helpen een afspraak in te plannen op een tijd die voor u het meest geschikt is. Zij kunnen u ook informeren over wat u kunt verwachten tijdens uw eerste bezoek en welke documentatie of informatie u mogelijk moet meenemen.

E-mail
Als u de voorkeur geeft aan schriftelijke communicatie of buiten kantooruren contact wilt opnemen, kunt u een e-mail sturen naar info@ijmed.nl. Vermeld in uw e-mail uw contactgegevens en een korte beschrijving van uw situatie of de reden voor uw afspraak. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen om uw afspraak te bevestigen en eventuele aanvullende informatie te verstrekken.

Online afspraakplanning
Voor uw gemak bieden we ook de mogelijkheid om online een afspraak te maken via onze website. Dit systeem is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar, waardoor u de vrijheid heeft om uw afspraak te plannen wanneer het u uitkomt. Onze website biedt uitgebreide informatie over onze diensten, het team en de behandelingen die we aanbieden, zodat u een goed geïnformeerde keuze kunt maken over uw zorg. Na het invullen van een kort formulier met uw voorkeursdata en -tijden, zullen wij uw afspraak bevestigen en u alle nodige details verstrekken.

Ongeacht de methode die u kiest om contact met ons op te nemen, ons doel is om het proces zo naadloos mogelijk te maken. We streven ernaar om u niet alleen van uitstekende manuele therapie te voorzien, maar ook om te zorgen dat uw ervaring vanaf het eerste contact tot aan uw herstel ondersteunend en positief is.

bottom of page