top of page

Mensendieck

Mensendieck oefentherapie staat bekend als een innovatieve en holistische benadering van fysieke gezondheid en welzijn. Gebaseerd op de principes die meer dan een eeuw geleden zijn vastgesteld door de pionier Bess Mensendieck. Zij geloofde sterk in de kracht van zelfbewustzijn en zelfregulatie als middelen voor het behouden en verbeteren van de lichamelijke gezondheid. Deze therapie onderscheidt zich door zijn focus op educatie en zelfhulp, waarbij patiënten worden geleerd hoe zij hun houding en bewegingen kunnen optimaliseren om zo lichamelijke klachten te voorkomen en te behandelen. Het fundament van mensendieck oefentherapie ligt in het idee dat veel lichamelijke klachten voortkomen uit een disbalans van belasting en belastbaarheid. Door individuen bewust te maken van hun lichaamshouding en bewegingspatronen, streeft de therapie ernaar om deze gewoontes te corrigeren. Kom eens langs bij onze Mensendieck in IJmuijden.

Individuele aanpak


Een belangrijk aspect van mensendieck oefentherapie is de individuele aanpak. Therapeuten werken nauw samen met elke cliënt om een op maat gemaakt behandelplan te ontwikkelen dat specifiek is afgestemd op hun persoonlijke behoeften en gezondheidsdoelen. Dit betekent dat de therapie niet alleen effectief is voor een breed scala aan aandoeningen en leeftijdsgroepen. Maar ook dat de voordelen van de therapie duurzaam zijn, aangezien cliënten de geleerde principes en oefeningen kunnen blijven toepassen in hun dagelijks leven. Het doel van mensendieck oefentherapie is niet alleen het verminderen van lichamelijke klachten op korte termijn, maar ook het bevorderen van een gezonde en actieve levensstijl op lange termijn.

Hoe kan mensendieck oefentherapie u helpen?


Mensendieck oefentherapie focust zich op het verbeteren en voorkomen van lichamelijke klachten en het bevorderen van een gezond bewegingsgedrag. Onze praktijk voor oefentherapie Mensendieck richt zich op:

 • Verbeteren van de houding;

 • Verhogen van het lichaamsbewustzijn;

 • Versterken van spieren op een manier die uw specifieke klachten adresseert en vermindert.

Bovendien wordt er aandacht besteed aan het aanleren van ergonomische technieken voor dagelijkse activiteiten. Van werken achter een bureau tot het uitvoeren van huishoudelijke taken, om verdere belasting van het lichaam te voorkomen en toekomstige klachten te minimaliseren. De benadering van IJMed is holistisch en patiëntgericht. Dit aspect van mensendieck oefentherapie stelt patiënten in staat om een actieve rol te spelen in hun eigen herstelproces.

Behandelingen en technieken


Bij IJmed zetten we een breed spectrum aan behandelingen en technieken in met het doel om niet alleen pijn te verminderen, maar ook om het algehele welzijn te bevorderen. Deze methodes zijn zorgvuldig geselecteerd en geperfectioneerd om een holistische benadering van gezondheid en welzijn te bieden.

1. Ademhalingsoefeningen
Een kernonderdeel van onze therapie zijn de ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de ademhalingspatronen, wat essentieel is voor het ontspannen van spierspanning en het verminderen van stress. Een juiste ademhalingstechniek kan ook de zuurstoftoevoer naar spieren en weefsels verbeteren, wat cruciaal is voor herstel en energie. Patiënten leren hoe ze hun ademhaling kunnen gebruiken als een instrument voor pijnmanagement en ontspanning.

2. Houdingsoefeningen
Houdingsoefeningen vormen een ander belangrijk aspect van ons therapieprogramma. Deze oefeningen zijn ontworpen om patiënten te helpen bij het corrigeren van een verkeerde houding die bijdraagt aan pijn en ongemak. Door te werken aan een betere houding, kunnen patiënten de belasting op hun lichaam verminderen, vooral op kwetsbare gebieden zoals de rug, nek en schouders. Een correcte houding draagt ook bij aan een efficiënter gebruik van het lichaam tijdens dagelijkse activiteiten, wat het risico op blessures vermindert en de fysieke prestaties verbetert.

3. Bewegingspatronen
Het aanleren van gezonde bewegingspatronen is cruciaal voor het voorkomen van pijn en het bevorderen van een actieve levensstijl. Bij IJmed leggen we de nadruk op het ontwikkelen van bewustzijn over hoe we bewegen en het aanpassen van deze bewegingen om efficiëntie en veiligheid te verbeteren. Dit omvat het trainen van de spieren om correct te werken tijdens zowel eenvoudige als complexe activiteiten. Waardoor de algehele functionaliteit van het bewegingsapparaat wordt verhoogd. Het uiteindelijke doel is om patiënten in staat te stellen hun dagelijkse taken en hobby's uit te voeren zonder angst voor pijn of letsel.

Door deze gecombineerde aanpak aan te nemen, richten we ons bij IJmed niet alleen op het direct adresseren van de symptomen, maar ook op het onderwijzen van patiënten over hoe ze een gezondere relatie met hun lichaam kunnen opbouwen. Het resultaat is een patiënt die niet alleen fysiek sterker is, maar ook beter uitgerust is met de kennis en vaardigheden om een actief, pijnvrij leven te leiden.

De voordelen van mensendieck oefentherapie in IJmuiden


Oefentherapie Mensendieck staat bekend om zijn veelzijdige voordelen die verder gaan dan alleen het verbeteren van de fysieke gesteldheid. Deze therapie biedt een holistische benadering die niet alleen focust op het verlichten van bestaande klachten, maar ook op het voorkomen van nieuwe problemen door het aanleren van een gezondere houding en bewegingspatronen. De juiste lichaamshouding kan leiden tot:

1. Verminderen stijfheid
Verhoog uw flexibiliteit en ontdek een verbeterde bewegingsvrijheid door middel van Mensendieck oefentherapie. Deze vorm van therapie is specifiek ontworpen om stijfheid, die vaak het gevolg is van het ouder worden of een sedentaire levenswijze, aan te pakken. Door het verbeteren van uw flexibiliteit zult u merken dat dagelijkse bezigheden gemakkelijker en met minder moeite uitgevoerd kunnen worden. Met Mensendieck oefentherapie kunt u een positieve verandering in uw lichaam en welzijn teweegbrengen, waardoor elke dag met meer gemak en plezier tegemoet kan worden getreden.

2. Beheersen chronische pijn
Chronische aandoeningen, variërend van rugpijn tot reumatische aandoeningen, kunnen het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Een oefentherapeut speelt een sleutelrol in het beheersen van deze aandoeningen door patiënten te leren hoe ze hun lichaam op een efficiënte manier kunnen bewegen en positioneren. Deze bewustwording en controle over het eigen lichaam bieden een krachtig hulpmiddel om de impact van chronische aandoeningen op hun leven te minimaliseren.

3. Verminderde ervaring met fysieke en mentale klachten
Voor patiënten die geconfronteerd worden met psychosomatische aandoeningen, is Mensendieck oefentherapie van onschatbare betekenis. Deze benadering legt nadruk op het belangrijke verband tussen het fysieke en het psychologische aspect van gezondheid. Door middel van Mensendieck oefentherapie krijgen patiënten inzicht in de wijze waarop hun emotionele toestand impact heeft op hun lichamelijke gezondheid. Deze therapievorm biedt de tools en kennis om te herkennen hoe emoties zoals stress, angst of verdriet niet alleen het mentale welzijn beïnvloeden, maar ook concrete fysieke symptomen kunnen veroorzaken of verergeren.

4. Minder risico op slaapproblemen
Oefentherapie Mensendieck draagt bij aan een betere kwaliteit van de slaap door verschillende aspecten van het slaapproces te verbeteren. Allereerst helpt het bij het verminderen van spanning en stress in het lichaam. Door middel van gerichte oefeningen en technieken leert de patiënt hoe hij spanning kan loslaten en ontspanning kan bevorderen, waardoor het lichaam zich beter kan voorbereiden op de slaap.

Bovendien richt Mensendieck zich op het verbeteren van de ademhaling en het bevorderen van een juiste lichaamshouding, wat beide belangrijk is voor een goede nachtrust. Een diepe en ontspannen ademhaling helpt bij het kalmeren van de geest en het verminderen van angstgevoelens die slaapproblemen kunnen veroorzaken. Daarnaast zorgt een goede lichaamshouding ervoor dat spieren en gewrichten tijdens het slapen niet onnodig belast worden, waardoor de kans op pijn en ongemak vermindert.

Onze expertise en ervaring
Bij IJmed in IJmuiden onderscheiden we ons door onze diepgaande expertise en uitgebreide ervaring in mensendieck oefentherapie. Ons team bestaat uit therapeuten die niet alleen over de nodige academische kwalificaties beschikken, maar ook over praktijkervaring in het toepassen van deze specifieke vorm van bewegingstherapie. Deze combinatie van theoretische kennis en praktische vaardigheden stelt ons in staat om therapieën van de hoogste kwaliteit te bieden, aangepast aan de individuele behoeften en omstandigheden van onze patiënten. Elke therapeut bij IJmed is zorgvuldig geselecteerd op basis van hun expertise, toewijding en vermogen om empathisch en effectief met patiënten te werken. We investeren voortdurend in de bijscholing van ons team, zodat zij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en technieken binnen ons vakgebied. Dit zorgt ervoor dat onze behandelingen niet alleen gebaseerd zijn op beproefde methodes, maar ook innoveren en evolueren om de best mogelijke resultaten te behalen.

Onze ervaring strekt zich uit over een breed scala aan aandoeningen en klachten, van chronische pijn en specifieke lichamelijke aandoeningen tot stressgerelateerde en psychosomatische problemen. Deze brede expertise maakt IJmed tot een veelzijdige praktijk waar patiënten terechtkunnen voor een breed spectrum aan gezondheidsuitdagingen. Het succes van onze therapieën wordt niet alleen weerspiegeld in de positieve feedback en de verbetering van de levenskwaliteit van onze patiënten, maar ook in de duurzame relaties die we met hen opbouwen. De keuze voor IJmed betekent kiezen voor een praktijk die zich inzet voor uw welzijn met een team dat gelooft in een persoonlijke en holistische benadering van gezondheid. Ons doel is niet alleen om symptomen te verlichten, maar om patiënten te onderwijzen en te begeleiden naar een gezonder en meer gebalanceerd leven. Ontdek zelf waarom IJmed de beste keuze is voor uw behoeften en begin vandaag nog aan uw pad naar herstel en welzijn.

Veelgestelde vragen

 • Hoe verschilt oefentherapie mensendieck van reguliere fysiotherapie?

  Oefentherapie Mensendieck onderscheidt zich door de focus op het verbeteren van houdings- en bewegingsgewoonten in dagelijkse activiteiten. Terwijl reguliere fysiotherapie zich vaak richt op het behandelen van specifieke blessures of klachten, gaat Mensendieck een stap verder door te werken aan de bewustwording van het lichaam en het aanleren van gezonde bewegingspatronen.

 • Hoe lang duurt een behandeltraject met oefentherapie mensendieck?

  De duur van een behandeltraject met oefentherapie Mensendieck varieert per individu, afhankelijk van de aard en ernst van de klachten en persoonlijke doelen. Over het algemeen kan een traject enkele weken tot enkele maanden duren, waarbij patiënten stapsgewijs leren hun houding en bewegingen te optimaliseren voor een gezonder leven.

 • Heb ik een verwijzing nodig voor oefentherapie mensendieck?

  In veel gevallen kunt u zonder verwijzing terecht bij een oefentherapeut Mensendieck. 

 • Wordt oefentherapie mensendieck vergoed door mijn verzekering?

  Oefentherapie Mensendieck wordt veelal vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering, afhankelijk van uw pakket. Het is belangrijk uw polisvoorwaarden te controleren of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te zien in hoeverre de behandelingen gedekt zijn. Oefentherapie Mensendieck valt meestal niet onder het eigen risico van de basisverzekering.

Plan direct een afspraak voor oefentherapie mensendieck
Voor meer informatie over onze diensten, de behandelmethoden, of om eventuele vragen te stellen, kunt u eenvoudig contact met ons opnemen. Dit kan via telefoon, e-mail, of door het invullen van het contactformulier op onze website. Ons doel is om binnen één werkdag te reageren, zodat u niet lang hoeft te wachten op de antwoorden die u nodig heeft. Als u klaar bent om de eerste stap te zetten, biedt onze website de mogelijkheid om direct online een afspraak te maken. Dit systeem is 24 uur per dag beschikbaar, zodat u op elk moment dat het u uitkomt, een afspraak kunt plannen. Zodra u uw afspraak heeft geboekt, ontvangt u een bevestiging met alle details die u nodig heeft voor uw eerste bezoek aan onze praktijk.

Bij IJmed in IJmuiden begrijpen we dat elke patiënt uniek is en streven we ernaar om behandelingen aan te bieden die zijn afgestemd op de individuele behoeften. Vanaf het moment dat u contact met ons opneemt, zetten we ons in om u een warm welkom te bieden en u te begeleiden op uw pad naar verbetering. Laat ons u helpen om de eerste stap te zetten richting een gezonder, gelukkiger leven. Neem vandaag nog contact op met IJmed en ontdek hoe wij een verschil kunnen maken in uw gezondheid en welzijn.

bottom of page