top of page

Hartrevalidatie en hartfalen: een geupdate richtlijn


Sinds 2011 voert IJMed Fysiotherapie hartrevalidatie uit in IJmuiden. De afgelopen dertien jaar zijn al veel mensen gerevalideerd na bijvoorbeeld een hartinfarct of een bypassoperatie. Dit jaar is er een nieuwe behandelrichtlijn voor hartrevalidatie uitgekomen. Deze richtlijn is opgesteld door de beroeps-vereniging van fysiotherapeuten. Hierin zijn de nieuwste ontwikkelingen en inzichten over de zorg bij hartpatiënten opgenomen. 


Belangrijk aandachtspunt daarbij is dat het bewegen goed kan worden volgehouden en mensen enthousiast worden om in beweging te blijven. In de revalidatie wordt gewerkt met conditietraining, krachttraining en ademhalings-oefeningen. De manier waarop het beste getraind kan worden, verschilt van persoon tot persoon. Daarom start de revalidatie altijd met een intakegesprek en testen om het beginniveau te bepalen. 

Naast revalidatie na een hartinfarct of een hartoperatie, is er ook veel aandacht voor trainen bij chronisch hartfalen. 


Het aantal mensen met hartfalen wordt steeds groter. Dit komt omdat mensen steeds langer leven en omdat mensen minder snel overlijden nadat zij een probleem met het hart hebben. Hartfalen is een aandoening waarbij het hart minder goed pompt. Je kunt hiervan benauwd raken, snel moe worden en vocht vasthouden. Mensen met hartfalen krijgen eerst via de cardioloog de juiste medicatie. Ook is het belangrijk om een gezonde leefstijl aan te leren en als dit nog lukt, de conditie en kracht in het lichaam goed te houden. Hierdoor lukt het beter om het dagelijks leven weer op te pakken.


Met de nieuwe behandelrichtlijn kunnen wij de zorg voor mensen in de hartrevalidatie nog beter uitvoeren!


Heb jij hartklachten of zoek je begeleiding bij jouw hartzorg traject? Stuur een mail naar info@ijmed.nl of bel ons op 0255-532211 om meer informatie te krijgen en een afspraak te maken bij Shannon!


Comments


bottom of page