top of page

Join(t) forces: het preventieprogramma voor knieblessures bij jeugd


Vorig jaar zijn we bij IJMed gestart met een programma voor de preventie van knieblessures bij jeugd. Helaas zien we tegenwoordig steeds vaker, ook in het nieuws, dat het aantal zware knieblessures toeneemt. Dit aantal is ook bij de jeugd schrikbarend. Binnen de praktijk krijgen we hier ook vaak mee te maken en hebben we besloten hier wat aan te willen doen. Veel blessures zijn te voorkomen door een goede warming-up, kracht en controle. 


Het programma dat wij naar Velsen gehaald hebben is het Join(t) Forces programma. Dit is een programma ontwikkeld door orthopeden en sportfysiotherapeuten in Rotterdam, die werken in een van de grootste sportrevalidatiecentra voor jeugd van Nederland. Het programma bestaat uit een warming-up van ongeveer 5-10 minuten. Deze warming-up wordt door onze therapeuten aangeleerd aan de trainers en staf, die deze daarna de rest van het seizoen zelfstandig kunnen uitvoeren. 


Over dit project heeft laatst ook een stuk gestaan in het nieuwe Ontdek magazine, hieronder kun je het hele stuk lezen:


“Bij IJMed Fysiotherapie krijgen ze regelmatig te maken met de gevolgen van een sportblessure. Veel kwetsuren zijn echter te voorkomen door een goede warming-up. Zeker bij jongeren zijn die oefeningen voor een training en een wedstrijd belangrijk. IJMed werkt om dat te verbeteren samen met sportclubs in Velsen aan blessurepreventie bij jongeren.


‘Voorkomen is beter dan genezen’, vertelt Laura de Quaasteniet, sportfysiotherapeut bij IJMed. ‘En met ons blessurepreventie-programma kunnen veel sportblessures voorkomen worden. Hierin werken we nauw samen met sportclubs, zoals basketbalvereniging Akrides. Het programma is gericht op jongeren tot 18 jaar. Die zitten nog in de groei en ons doel is om de spierkracht en coördinatie van deze jonge spelers tijdens deze jaren te verbeteren. Dat kan door ze goede warming-up oefeningen aan te leren. Als je de warming-up goed uitvoert en alert bent op signalen van verhoogd risico op bijvoorbeeld knieletsel, verklein je de kans daarop met wel 50 procent.’


‘Als IJMed Fysiotherapie trainen we niet direct met de sporters, maar trainen we de trainers en coaches van een sportclub. We leren ze de juiste oefeningen voor de warming-up, zich bewust te zijn van risicofactoren bij jongeren en hoe daarmee om te gaan in trainingen en wedstrijden. Daarnaast hebben we ook de mogelijkheid om met speciaal voor dit doel ontwikkelde software sporters te testen op blessure risico. Als je die kent, kun je de spelers specifieke of extra warming-up oefeningen laten doen.’ “


Ben of ken je een trainer/coach/staf- of bestuurslid en wil je met je eigen team/vereniging hier iets aan doen of heb je vragen, mail gerust naar laura.q@ijmed.nl of kom een keertje langs!


Comentários


bottom of page