top of page

Wat doet een oefentherapeut?


Wat doet een Oefentherapeut?

De oefentherapeut kijkt niet alleen naar hoe mensen staan of zitten. Gelukkig maar, want dan zouden wij maar weinig klachten kunnen behandelen. We kijken naar de hele persoon die klachten heeft. Hoe iemand is als persoon, hoe gestrest hij of zij is door dingen om zich heen, hoe zwaar het werk is (zowel lichamelijk als mentaal kan zijn), en hoe iemand zijn of haar lichaam gebruikt. De oefentherapeut kijkt samen met jou naar je leefstijl, je lichaamshouding en manier van bewegen. Door samen je alledaagse handelingen te bekijken en te analyseren, vinden we de oorzaak van veel klachten. Daarnaast is de oefentherapeut een specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. De oefentherapeut helpt je met het behandelen en nog belangrijker voorkomen van blessures en klachten die kunnen ontstaan door een verkeerde houding en beweging tijdens dagelijkse activiteiten. 


Wat voor behandeling geeft een Oefentherapeut?

Tijdens de behandeling leer je begrijpen waar de pijn door ontstaat en hoe je houding en manier van bewegen je klacht beïnvloeden. Dit leggen wij u graag uit, maar bovenal laten wij u dit graag ervaren. Dat kan betekenen dat we oefeningen doen om de spieren sterker te maken of juist te laten ontspannen, of dat we leren hoe we stress kunnen verminderen. Ook kijken we naar hoe iemand zijn lichaam gebruikt, zowel op het werk als thuis, om te zorgen dat het niet te zwaar belast wordt. Uiteindelijk begrijpt u uw lichaam beter en bent u minder afhankelijk van ons op het gebied van uw oude klacht.


Is er een verschil tussen Oefentherapie en Mensendieck?

Nee, eigenlijk niet, behalve de naam. Voluit zijn wij ook afgestudeerd als Oefentherapeut Mensendieck, maar dat is zo'n mond vol, vandaar dat we het vaak afkorten.


Kan ik met mijn klacht beter naar de fysiotherapeut of de oefentherapeut?

Dat is een lastige, veel klachten kunnen door beide therapeuten goed behandeld worden. Hier is eigenlijk ook geen antwoord op te geven die voor iedereen geldt. Het is wel zo dat oefentherapeuten voornamelijk aanhoudende klachten behandelen, dus als je net door je enkel gegaan bent zul je ons nog niet zien. Wat ook een belangrijke is, is dat ieder persoon en daardoor iedere klacht anders is. Bij het inplannen van de afspraak (telefonisch) wordt al geluisterd naar uw verhaal en een inschatting gemaakt over bij wie u het beste terecht kan. Komt er uit de intake toch een ander gevoel, dan geven we dat gewoon eerlijk aan. Zo heeft u altijd de beste zorg!


Heb je vragen? Stuur een mail naar info@ijmed.nl of bel ons op 0255-532211 om een afspraak te maken bij onze oefentherapeuten Isa en Roeland.


Comments


bottom of page